Markus Karolina

Podden Klimatpositivt! med Karolina Unger gästas av Markus Hole, Fortum Oslo Varme.

Klimatpositivt! med Markus Hole, Fortum Oslo Varme!

I detta avsnitt gästas vi av Markus Hole, Public Affairs Manager på Fortum Oslo Varme i Norge.

Det blir ett inspirerande avsnitt om norsk klimat- och miljöpolitik, oljan, BioCCS, det norska Langskip-projektet och om hur vi tillsammans kan jobba med kolsänkor för att Norden AB ska bli Europas kolsänka. Vi har redan all kompetens på plats och enorma möjligheter för att lyckas!

Vi får såklart höra om Fortum Oslo Värmes CCS-projekt, varför de startade, vilken teknik som används och hur pilotanläggningen på Klemetsrud snart kan ersättas med en fullskalig anläggning.

Men hur ska detta finansieras? Hur kommer marknaden se ut? Vem vill köpa utsläppen?

Lösningen på finansieringen visade sig bli klar direkt efter att podden spelades in och så här kommenterar Markus nyheten:

 – Jeg er veldig glad for at våre nye eiere er fast bestemt på å realisere CCS-prosjektet på Klemetsrud. Nå sikter vi på byggestart allerede i sommer og ferdigstillelse i 2026. Da skal vi fange 400 000 tonn CO2 i året og senke Oslos klimagassutslipp med hele 14% prosent.

Frågan är nu, vem hinner först, Fortum Oslo Varme eller Stockholm Exergi? Vi hejar såklart på alla. Det är ingen konkurrens inom CCS – vi behöver alla projekt!

Trevlig lyssning!

Lyssna direkt eller där poddar finns.

Vill du höra mer från Klimatpositivt!?

Alla avsnitt av podden Klimatpositivt! med Karolina Unger hittar du här.

Näst på tur av gäster är Camilla Brodin, Riksdagsledamot, KD, Per Callenberg, statssekreterare hos energi- och digitaliseringsministern, och Gudrun Schyman, Klimatalliansen.

Har du förslag på framtida gäster, kontakta gärna oss på info@klimatpositivt.se

Klimatpositivt! med Karolina Unger