Debatt: ”Vi vill ha en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning i drift år 2028”

Det skriver Centerpartiets Anders Haggren och Tina Sturesson i en debattartikel i Smålandsposten.

”Koldioxidinfångning vid Sandviksverket skulle därmed göra att Växjö uppnår målet i Hållbara Växjö 2030, att inte bidra till negativ klimatpåverkan.” På bilden: Sandviksverket i Växjö. Foto: Jonas Engman

Infångning av koldioxid kommer att vara nödvändig i framtiden för att nå ”nollutsläpp” av koldioxid. Sveriges mål är netto nollutsläpp 2045. Koldioxid som bildas vid förbränning av biobränsle ger inget nettoutsläpp, träden har bundit lika mycket koldioxid när de vuxit i skogen. Om denna koldioxid fångas in och lagras räknas det därför som ett negativt utsläpp.

I Växjö har VEAB, Växjö Energi AB, under några år studerat tekniken och kört en pilotanläggning för infångning av koldioxid. 

Centerpartiet vill bygga en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning. En sådan anläggning skulle kunna vara i drift om 4-5 år. Den beräknas kunna samla in 260 000 ton koldioxid om året. Det är mer än Växjös totala utsläpp av växthusgaser, som omräknat till koldioxidekvivalenter är cirka 220 000 ton. Koldioxidinfångning vid Sandviksverket skulle därmed göra att Växjö uppnår målet i Hållbara Växjö 2030, att inte bidra till negativ klimatpåverkan.

>> Läs hela inlägget i Smålandsposten

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter