Koldioxidinfångning och slutförvaring blir verklighet i Norge
En anläggning som fångar in koldioxid vid Heidelberg Materials cementfabrik i Norge är nu invigd – den första i sitt slag. Anläggningen i Brevik kommer
Delar av projektgruppen under uppstartsmötet i Halmstad i juni 2023. Från vänster: Henrik Nanfeldt, Hallands Hamnar, Pär Mann, Halmstads Energi och Miljö, Kristofer Pettersson, projektledare, Klimpo, Malin Fredriksson, Klimpo, Håkan Kånge, Halmstads Energi och Miljö, Karolina Unger, Klimpo, Richard Unger, Klimpo, Björn Alvengrip, Hallands Hamnar, Anders Wiberg, Hallands Hamnar, Tony Ortenlöf, Hallands Hamnar och Cecilia Bergquist, projektägare, Halmstads Energi och Miljö.
Under perioden 2023-2025 genomför Halmstads Energi och Miljö tillsammans med Hallands Hamnar en förstudie om BioCCS med stöd av Energimyndigheten. Klimpo har fått förtroendet för rollen huvudprojektledare samt delprojektledare för samtliga åtta delprojekt.
För att uppnå det nationella klimatmålet om nettonollutsläpp av klimatgaser år 2045 och Hallands läns regionala klimatmål krävs en minskning av klimatgasutsläppen med fem procent per år fram till 2045. Efter 2045 ska regionen vara klimatpositiv enligt nationella mål, och genom att fånga in och lagra biogen koldioxid kan Halmstads Energi och Miljö spela en viktig roll för att generera minusutsläpp och bidra till att städa atmosfären från koldioxid.
Därför genomför Halmstads Energi och Miljö denna förstudie tillsammans med Klimpo och Hallands Hamnar. I studien utreds möjligheten att avskilja biogen koldioxid vid kraftvärmeverken Kristinehed och Oceanen i Halmstad.
– För ett projekt som detta behövs både lokala och nationella samarbeten. Att driva ett BioCCS-projekt i regionen är positivt med tanke på det stora intresset från kommun, näringsliv och logistik- och transportföretag. Många BioCCS-projekt pågår idag, och en ny industri växer fram i Norden. Det är glädjande att se att Halmstads Energi och Miljö tillsammans med Hallands Hamnar är engagerade i denna resa, säger Kristofer Pettersson, huvudprojektledare på Klimpo.
Studien omfattar teknikval för avskiljning och förvätskning, finansieringsalternativ, riskbedömning, nödvändiga tillstånd samt praktiska lösningar för transport och mellanlagring.
Dessutom utforskas möjligheten och behovet av att etablera ett lagrings- och logistikcentrum i Halmstads hamn i samarbete med Hallands Hamnar.
Förstudiens omfattning:
Resultatet rapporterades i februari 2025.
Förstudien visade på goda förutsättningar för både Halmstads Energi och Miljö och Hallands Hamnar, vilket skapade ett gediget underlag och en stark grund för fortsatt arbete. Båda parter har därför valt att gå vidare med fördjupade studier inom sina respektive affärsområden, med fokus på teknisk utformning av anläggningar för koldioxidinfångning samt möjligheten att etablera ett logistik- och lagringscentrum i hamnområdet i Halmstad. Tillsammans utgör detta ett viktigt nästa steg i utvecklingen av ett regionalt Bio-CCUS kluster i Halland.
>> Läs mer om arbetet på Hallands Hamnar.
Kontakta oss för mer information:
Kristofer Pettersson, Huvudprojektledare, 0705 799 006, kristofer.pettersson@klimpo.se
Detta projekt utförs med stöd från Energimyndigheten och EU genom Next Generation EU:
En anläggning som fångar in koldioxid vid Heidelberg Materials cementfabrik i Norge är nu invigd – den första i sitt slag. Anläggningen i Brevik kommer
Under onsdagen invigdes det som har kallats för ”Norges månlandning”, en anläggning för att fånga in koldioxid. Anläggningen finns vid en cementfabrik i Brevik i
Välkommen till ett nytt avsnitt av Klimpos podcast Klimatpositivt! – en inspirerande podd om teknik, gestaltning och vägen mot en klimatpositiv framtid. I dag gästas
I dag firas ett historiskt ögonblick då Langship-projektet officiellt förklarades driftklart – ett avgörande steg i Europas arbete för att minska utsläppen från svåravkarboniserade industrier.
Danmark har tagit ytterligare ett steg i sin klimatstrategi genom att utse tio företag som får delta i en upphandling om stöd till projekt för
Senast 2045 ska energiåtervinning av avfall vara klimatneutral. Men vi har en hel del arbete framför oss om vi ska nå målet. Trots att det
Kontakta oss