Aker Carbon Capture tilldelad förstudie för BECCS på Igelstaverket

Aker Carbon Capture har tilldelats en förstudie för integration av koldioxidavskiljning på Söderenergis Igelstaverket.

Beläget cirka 30 km från Stockholm är Igelstaverket Sveriges näst största kraftvärmeverk (CHP). Den planerade fångstkapaciteten kommer att ligga på cirka 500 000 ton biogen koldioxid per år, som skulle kunna transporteras och lagras permanent för att skapa negativa utsläpp.

”Vi är glada över att arbeta med Söderenergi i detta BECCS-projekt. Bioenergi med avskiljning och lagring av koldioxid (BECCS) har identifierats spela en nyckelroll i Sveriges mål att uppnå Net-Zero utsläpp av växthusgaser till 2045. Projektet vid Igelstaverket drar nytta av Söderenergis egen hamn och enkla tillgång till Östersjön, vilket erbjuder möjliga fraktalternativ till de lagringsplatser som är under utveckling i Norge och Danmark”, säger Jon Christopher Knudsen, Chief Commercial Officer på Aker Carbon Capture.

”Vi ser fram emot samarbetet på vår väg för att producera negativa utsläpp 2029. Aker Carbon Capture har lång erfarenhet av aminbaserad teknik, och den här studien kommer att hjälpa oss att fatta ett välgrundat beslut för vägen framåt”, säger Leif Bodinson, projektägare på Söderenergi.

>> Läs mer i pressmeddelandet

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter