- Forskningsprojekt: Etablering av en trovärdig Nordisk CDR-marknad – Utmaningar och möjligheter
- Projekttid: Pågående, 2025 – 2026
- Projektägare: Göteborgs Universitet, Handelshögskolan, Företagsekonomiska institutionen och KLIMPO
- Finansiär: Stiftelsen Futura Environmental Initiatives
- Medverkande: Conny Overland (Göteborgs Universitet), Karolina Unger (KLIMPO), Malin Fredriksson (KLIMPO)
- Kontakt: Conny Overland, conny.overland@handels.gu.se
- Projektwebb (SV) / Projektwebb (ENG)
Sammanfattning
Projektet undersöker utvecklingen av en frivilligmarknad för koldioxidinfångning med permanent lagring, så kallade Carbon Dioxide Removals (#CDR), och dess koppling till befintliga system som EU ETS. Till skillnad från traditionella råvarumarknader, där prissättning baseras på produktens egenskaper, avgörs värdet av CDRer i stor utsträckning av processens egenskaper, vilket kräver transparens och legitimitet för att skapa en trovärdig och likvid marknad. Genom att analysera tidigare utmaningar med naturbaserade kolkrediter och studera befintliga initiativ på den frivilliga koldioxidmarknaden syftar projektet till att identifiera nyckelfaktorer för en framgångsrik CDR-marknad. Särskilt utvärderas behovet av standardisering, prissättningsmekanismer och verifieringsprocesser, samtidigt som det tar hänsyn till regulatoriska ramverk och intressentperspektiv. Resultaten ska stödja företag, beslutsfattare och marknadsaktörer att kunna utveckla en CDR-marknad till 2030.
Om projektet
Projektet ska öka förståelsen för utvecklingen av frivilliga kolkreditmarknader och vad som krävs för att dessa ska bli verklighet. Fokus ligger på utformningen av CDR:er (Carbon Dioxide Removals) och hur dessa kan integreras med befintliga handelssystem såsom EU ETS. Till skillnad från råvarukontrakt, där värderingen baseras på produktegenskaper, är processegenskaper centrala för CDR:er. Detta gör kontrakten svårare att definiera, vilket ställer krav på transparens och legitimitet för att skapa en trovärdig och likvid marknad för kolkrediter. Tidigare försök med naturbaserade CDR:er har misslyckats, vilket understryker behovet av att förstå hur andra handelssystem kan påverka och påverkas av en frivilligmarknad för CDR:er.
En utgångspunkt idag är att företag handlar med företag och att länder handlar med länder, detta för att undvika problem såsom dubbelräkning och additionalitet. Eftersom den underliggande varan är principiellt densamma, parat med att det är genuint svårt att komma fram till välgrundade principer för implementering av Artikel 6 i Parisavtalet, kan man också ana att gränsdragningar mellan företag och länder kan komma att luckras upp över tid. Faktum är att detta redan sker då det under COP29 öppnades upp för att låta länder auktorisera frivilliga kolmarknader som en del av sin internationella handel med utsläppsminskningar. Vad detta får för konsekvenser i termer av prissättning och trovärdighet av CDR:er måste förstås bättre.
CDR:er kan betraktas som råvarukontrakt, och i sådana kontrakt är standardisering av råvaran av central vikt. En standardiserad vara är en produkt som är enhetlig i kvalitet och specifikationer, vilket gör att den blir jämförbar med andra varor av samma slag. Standardiserade råvaror handlas ofta på globala marknader där de följer specifika riktlinjer och kriterier, vilket möjliggör effektiva transaktioner. Standardiserade råvaror spelar en viktig roll för att främja effektivitet och transparens i den globala handeln. Genom att standardisering underlättar handeln ökar likviditeten på marknaden, vilket minskar prisstörningar. Detta leder till en förbättrad prisupptäckt, en av finansmarknadernas huvudsakliga funktioner, inte bara för dagspriser på den underliggande varan utan även för en möjlig terminshandel som kan användas för prisprognoser. En utvecklad terminshandel skulle därför också ge marknadsaktörer större möjligheter att skydda sig mot prisfluktuationer.
För att en effektiv CDR-marknad ska kunna utvecklas behövs någon form av standardisering. En marknad för CDR:er har likheter med råvarumarknader i den meningen att standardisering driver likviditet, prisupptäckt och kan ligga till grund för en terminsmarknad. Ökad likviditet underlättar handeln med producerade kolkrediter, och förbättrad prisupptäckt i spot- och terminsmarknaden underlättar investeringskalkylering och riskhantering. Men det finns också skillnader. Till exempel, istället för skillnader i fysiska egenskaper, som i fallet med oljeprodukter, blir det kanske viktigare att fastställa processrelaterade specifikationer – till exempel krav på skogsförvaltning och slutlagring.
Vid utformningen av CDR:er är det avgörande att ta hänsyn till befintliga handelssystem och identifiera pågående trender samt deras potentiella konsekvenser för prissättning och trovärdighet av kolkrediter. Inom ramen för denna studie avser vi därför att undersöka hur CDR:er kan standardiseras. Vi kommer att analysera de initiativ som redan har påbörjats för att utforma kolkrediter och genomföra intervjuer med marknadsaktörer och forskare. Genom att analysera dessa initiativ kommer vi att identifiera gemensamma och skiljande faktorer mellan standarder samt undersöka hur utformningen av kolkrediter kan påverka trovärdigheten och likviditeten på marknaden. Projektet kommer också att utreda hur handeln med kolkrediter kan påverkas av EU ETS och hur olika styrmedel kan stimulera marknaden.
Projektet utgår från en vision att det år 2030 ska finnas en Nordisk robust och attraktiv CDR-marknad etablerad som lockar relevanta intressenter.
Syfte och mål
Syftet med detta projekt är att skapa kunskap och förutsättningar för att etablera en CDR-marknad och utgår från en vision att det år 2030 ska finnas en sådan marknad som lockar relevanta intressenter. Målet är att göra det enkelt och attraktivt att både komma in på och använda CDR-marknaden. Särskilt fokus läggs på att BECCS-aktörer ska kunna dra nytta av denna marknad. Ambitionen är att en sådan marknad ska bidra till effektiv prissättning, lägre transaktionskostnader och skapa en grund för framtida terminshandel. Detta kommer att underlätta investeringar, finansiering och riskhantering för alla intressenter.
Projektet ska identifiera, men inte nödvändigtvis lösa, de hinder som föreligger för att förverkliga en sådan vision. Det innefattar att analysera vad som kännetecknar ett standardiserat och ändamålsenligt kontrakt, en lösning för registerföring, samt en trovärdig verifieringsmekanism. Projektet ska också bidra till att förankra visionen hos relevanta nordiska aktörer och internationella opinionsbildare.
Forskningsfrågor
- Forskningsfråga 1: Vilka slutsatser kan dras kring från erfarenheterna från naturbaserade CDR:er med relevans för en tänkt frivilligmarknad för CDR:er för permanent lagring?
- Forskningsfråga 2: Vilka är de främsta initiativen inom frivilligmarknaden (VCM) för CDR:er i nuläget, och vilka likheter och skillnader uppvisar de sinsemellan – särskilt m.a.p. kontraktdesign och verifieringsmekansimer?
- Forskningsfråga 3: Med utgångspunkt i resultaten från föregående forskningsfråga, hur resonerar relevanta intressenter kring befintliga CDR-kontrakt och kring en önskvärt utformad framtida CDR-marknad?
- Forskningsfråga 4: Med utgångspunkt i resultaten från de föregående forskningsfrågorna, vilka är de centrala hindren och möjligheterna för att till 2030 etablera en CDR-marknad som är attraktiv för relevanta intressenter, samt vilka möjliga approacher för att övervinna dessa hinder kan identifieras som är särskilt intressanta att pröva vidare?