Här fångas miljöboven i flaskan – Pilotanläggning för CCS invigd på Sysav

Avfallsbolaget Sysav släpper ut mest koldioxid i Skåne. Med forskning från Lunds Universitet ska företaget nu kliva nedåt i rankingen – genom att fånga in koldioxid.

Varje år släpps det ut 600 000 ton koldioxid från Sysavs anläggning i Malmö.

Målet är att majoriteten av koldioxidutsläppen ska fångas in år 2030, och under fredagen invigdes en pilotanläggning med teknik utvecklad av forskare vid Lunds universitet där de gemensamt ska se om tekniken fungerar.

– Det är det enda sättet att nå våra mål. Eftersom vi är avfallsförbrännare så har vi inte möjlighet att byta bränsle, säger Martina Andersson, projektledare på Sysav, som menar på att utsläppen inte går att att minska på något annat sätt.

I projektet Energisnål koldioxidinfångning med AMP/DMSO har världsledande forskare i Lund samarbetat med fyra företag som alla har ett helhjärtat engagemang för klimatet: Sysav, Granitor Systems, Växjö Energi och Öresundskraft. Projektet har delfinansierats av Energimyndigheten och EU. Nu testas tekniken för första gången på rökgaser från ett avfallseldat kraftvärmeverk – pilotanläggning är på plats vid Sysavs anläggning i Malmö.

>> Se klippet på SVT Nyheter där förklarar universitetslektorn Helena Svensson hur processen att samla in koldioxid går till.

>> Läs mer hos Sysav

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter