Historisk satsning kan göra Sverige ledande inom koldioxidavskiljning

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Sverige har som första landet i världen utrett ett statligt stödsystem för bio-CCS

Regeringen tar idag beslut om ett driftstöd för infångning, avskiljning och lagring av koldioxid från förnybara källor, så kallad bio-CCS. Beslutet är ett viktigt led i att nå klimatmålen och innebär samtidigt att Sverige kan bli en ledande nation inom området.

Senast 2045 ska Sverige ha noll nettoutsläpp av växthusgaser och därefter uppnå negativa utsläpp. Målet kommer kräva kraftiga utsläppsminskningar, men också så kallade kompletterade åtgärder. En viktig sådan åtgärd är infångning, avskiljning och lagring av koldioxid från förnybara källor (bio-CCS). Det har hittills funnits möjlighet för aktörer att få stöd innan och under investeringsfasen för bio-CCS-anläggningar, men det har saknats ekonomiska incitament för driftsfasen.

– Satsningen innebär ett stort kliv framåt i arbetet för att nå klimatmålen. Sverige har som första landet i världen utrett ett statligt stödsystem för bio-CCS. När stödet nu införs kan vi bli en ledande nation på området. Satsningen gör också att industrin kan gå vidare och utveckla affärsmodeller för bio-CCS, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll.

Energimyndigheten får i uppdrag att ansvara för stödet. Det statliga stödet för bio-CCS kommer att fördelas genom så kallad omvänd auktion där aktörerna lämnar bud på hur mycket koldioxid de kan avskilja och lagra och till vilken kostnad. Den aktör som kan leverera bio-CCS till lägst kostnad vinner anbudet och får stödet. En första omvänd auktion planeras att utlysas i slutet av 2022. Från tilldelning av bud till avskiljning har aktörerna bedömt att det kommer att ta cirka tre år, vilket innebär att en första inlagring och utbetalning av stöd kommer att ske tidigast 2026.

Energimyndigheten kommer även att undersöka hur CCS i stort kan implementeras i Sverige.

Läs mer på regeringen.se

[/fusion_text][fusion_separator style_type=”single solid” hide_on_mobile=”small-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” flex_grow=”0″ top_margin=”” bottom_margin=”” width=”” alignment=”center” border_size=”” sep_color=”” icon=”” icon_size=”” icon_color=”” icon_circle=”” icon_circle_color=”” /][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” content_alignment_medium=”” content_alignment_small=”” content_alignment=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=”” font_size=”” fusion_font_family_text_font=”” fusion_font_variant_text_font=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Driftstödet ökar Från 6 miljarder till 30 miljarder

Efter att oppositionens budgetförslag röstades igenom den 24 november utökades ramen till 30 miljarder kronor för bio-CCS under perioden 2026–2046. Klimpo bad Jessica Rosencrantz, Miljö- och klimatpolitisk talesperson (M), om en kommentar:

”Vi lägger i den här budgeten grunden för en omfattande satsning om 36 miljarder 2026–2046 för infångning och lagring av koldioxid (bio-CCS). Med denna satsning kan Energimyndigheten genomföra ett program för koldioxidlagring så att uppemot två miljoner ton koldioxid per år kan fångas upp och lagras. Det motsvarar cirka fyra procent av Sveriges territoriella utsläpp av växthusgaser per år. Satsningen innebär en sexdubbling jämfört med vad den socialdemokratiskt ledda regeringen föreslog.

Satsningar på storskalig utveckling av teknik för att fånga upp och lagra koldioxid, CCS- och bio-CCS, är effektiva sätt att bidra till att reducera utsläppen. Tekniken har stor potential att åstadkomma stora utsläppsminskningar som är nödvändiga för att nå klimatmålet.”

Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson i riksdagen (C):

”Onekligen intressant! Men det betyder ju inget innan auktionerna är igång. Och det sker efter valet. Så nästa regering avgör. Således är det riskfritt att lova.”

Slutligen en kommentar från en branschaktör, Anders Egelrud, vd Stockholm Exergi:

”Det naturligtvis är bra att vi avsätter medel för att på riktigt skapa förutsättningar för uppbyggnad av en storskalig koldioxidavskiljnings industri. Men det finns många frågor som behöver redas ut kring budgeten. Många missförstånd som behöver redas ut tex skillnaden mellan enbart reducera, delvis ta bort viss period och permanent ta bort. Olika system behövs för de olika formerna där ”polluter pays principle” måste vara styrande för att minska det fossila.”

Fortsättning följer!

 

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter