Innebär gröna januari ett vattenfattigt juli?

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”yes” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”0px” padding_left=”15px” padding_right=”15px” hundred_percent_height=”yes” hundred_percent_height_scroll=”yes” margin_bottom=”0px” margin_top=”0px”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”10px” padding_bottom=”” padding_left=”10px” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text columns=”” column_min_width=”” column_spacing=”” rule_style=”default” rule_size=”” rule_color=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]

Innebär gröna januari ett vattenfattigt juli?

Milsvis med gröna åkrar sluter upp sig runt spåret mot Lund. Det är januari.

I flödet på Insta ses bilder på utslagna blåsippor, al och hassel som börjat blomma och en fågelskådare som fotar en sånglärka norr om Mörkö, medan det på Facebook föreslås att en minnesbild från en vit januaridag 2010 delas. Väderappen visar genomgående 5 °C den närmaste veckan. Den gröna färden får mig att fundera om detta kommer vara året med den gröna januari eller om detta är en normal januari?

Vanligen är januari en vit månad, vit som i frost och snö, men vad har egentligen snö för funktion? Googlas ”snö och funktion” så står det att snön i tempererade klimat (områden med fyra årstider och så pass kall vinter att det blir en tydlig paus i växters tillväxt) står för en viktig del av vattenförsörjningen och att snö har en god värmeisolerande funktion som förhindrar att växter förfryser.

För en optimal vattenförsörjning i delar av landet ska en vinter vara vit med ett tjockt snötäcke som smälter långsamt.

Viktigt är även att årstidsskiftningarna sker i rätt ordning med en vinter som övergår till vår, som övergår till sommar. Annars om vinter går till sommar direkt sker en snabb avrinning så ytvattendrag (sjöar, bäckar, åar) fylls istället för att vattnet sjunker ner och fyller på grundvattenmagasin.

Klimatet är vår tids största fråga och meteorologer har spått extremväder länge nu. Det är klart det är vackert med grönt, men jag saknar en normal januari och det gör nog växterna också. Hur denna sommar blir med vattenförsörjning återstår att se, men vi på KLIMPO tillsammans med er kommer göra allt för vita vintrar och ett #klimatpositivt Sverige.

Kontakta oss gärna vid frågor eller om just ni vill ta ett Klimatpositivt Initativ

Några tankar från Karolina Norbeck, VD KLIMPO

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter