Julinspiration – Växjö Energi planerar för Beccs & klimatpositivt

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_title title_type=”text” rotation_effect=”bounceIn” display_time=”1200″ highlight_effect=”circle” loop_animation=”off” highlight_width=”9″ highlight_top_margin=”0″ before_text=”” rotation_text=”” highlight_text=”” after_text=”” content_align_medium=”” content_align_small=”” content_align=”left” size=”2″ font_size=”47px” animated_font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_shadow=”no” text_shadow_blur=”0″ text_shadow_color=”” dimensions_medium=”” dimensions_small=”” text_color=”” animated_text_color=”” highlight_color=”” style_type=”default” sep_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=””]Julinspiration – Växjö Energi planerar för Beccs & klimatpositivt![/fusion_title][fusion_text]

Det fossilfria energibolaget Växjö Energi (VEAB) jobbar för kommunens mål att bli Europas grönaste stad 2030. Som ett led i det arbetet planerar VEAB att fånga in grön koldioxid vilket leder till att mer koldioxid tas upp än vad som genereras – dessa minusutsläpp möjliggör ett klimatpositivt Växjö! 

Växjö Energi är redan fossilfria, men har bestämt sig för att inte stanna där. De har kartlagt sin verksamhet och identifierat möjliga vägar till #klimatpositivt. För att uppnå negativa utsläpp planerar företaget att starta bygget av en anläggning för Beccs (Bio Energy Carbon Capture and Storage) på Sandviksverket under första kvartalet år 2023. Denna anläggning beräknas kunna bidra med minusutsläpp på ca 175 000 ton CO2 årligen vilket motsvarar ett tågset med 25 vagnar flytande koldioxid om dagen under vintersäsongen. Men för att kunna finansiera Beccs krävs det ett tillräckligt hållbart ekonomiskt stöd vilket även föreslås i Statens offentliga utredning ”Vägen till en klimatpositiv framtid” SOU 2020:4.

Klimatarbetet är viktiga delar för VEAB – och man tar i från tårna!

För att möjliggöra kolsänkor som skogen och Beccs så är det viktigt att främja det aktiva och hållbara skogsbruk som Sverige har.

– Vi vill satsa på minusutsläpp med Beccs och för detta krävs bioenergi (restprodukter från skogen för att göra värme och lokal el). Vi har vår skog utanför dörren – den skog alla vi smålänningar älskar så högt, säger Erik Tellgren VD VEAB. Utan den utveckling av förnuftig skogsvård och skogsbruk med start i Skogsvårdslagen från 1903 (och som fortfarande behövs och pågår), och dess bestämmelser om att det man tar ut ur skogen minst ska återplanteras, har lett till med ständig tillväxt och uttag av riset (groten) hade vi inte haft denna fantastiska kolsänka som skogen utgör idag, fortsätter Erik.

VEAB – en föregångare för klimatarbete.

– Vi på Klimpo är oerhört imponerade av VEABs arbete, dels internt, men även lokalt och samarbetet inom kommunen, kommenterar Klimpos VD Karolina Norbeck. För Beccs så krävs ett hållbart ekonomiskt stöd och vi på Klimpo kommer att fortsätta kämpa för att få ett sådant på plats så fort som möjligt, fortsätter Karolina. Detta så att företag som VEAB kan förverkliga sitt ambitiösa klimatarbete och för att Sverige ska kunna nå målet om klimatpositivt efter år 2045. Avslutningsvis vill jag säga att vi följer VEAB och Växjö kommuns klimatpositiva resa med spänning och passar med denna positiva nyhet på att önska alla en riktigt God Jul!

Fortsättning följer!

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter