Klimatpositivt! med Fredrik Ekström, vd för Nasdaq Stockholm

Podden Klimatpositivt! med Karolina Unger gästas av Fredrik Ekström, vd för Nasdaq Stockholm.

Vi fortsätter på tema finansiering och certifiering av kolsänkor och minusutsläpp, ett minst sagt högaktuellt ämne för alla er som nu planerar och jobbar för att få igång BioCCS runtom i landet.

I detta avsnitt gästas vi av Fredrik Ekström, vd för Nasdaq Stockholm. Det blir en djupdykning i Nasdaq och Puro.earth och hur de har lyckats med att sätta pris på koldioxidborttagning och skapat förutsättningar för handel med minusutsläpp. Vi får höra om Nasdaqs höga ambitioner att skala upp den globala marknaden för koldioxidborttagning, vad som krävs och hur det är möjligt att driva på saker om man jobbar tillsammans!

Med plattformen Puro.earth skapar de nu förutsättningar för att anläggningar ska kunna få betalt för sin koldioxidborttagning genom handel med certifikat, så kallade ”Corcs”, CO2 Removal Certificates. Certifikaten kan därefter köpas av bolag i behov av att kompensera för sina utsläpp och efterfrågan ökar med bolag som Microsoft och Frontier i framkant.

Målet är en global marknad och nu måste vi tillsammans ta ett jättekliv och jobba för att få upp volymerna, allokera finansiering till projekt, hitta nästa generation köpare och skapa en trovärdig, transparent marknad med certifieringar och bra affärsmodeller.

Detta är en möjlighet för Sverige att skapa en ny industri och något som vi inte får missa!

Trevlig lyssning!

Lyssna direkt eller där poddar finns t.ex. Apple Podcasts.

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter