Klimpos VD om Beccs i Ny Teknik

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” overlay_color=”” video_preview_image=”” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”” padding_bottom=”” padding_left=”20px” padding_right=”20px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true” border_sizes_top=”” border_sizes_bottom=”” border_sizes_left=”” border_sizes_right=””][fusion_text]

Klimpos VD om Beccs i Ny Teknik

I Ny Tekniks artikel ”Så kan storskalig Beccs bli verklighet i Sverige” den 16/7 ger Klimpos VD sin syn på Energiföretagens tidslinje om storskalig Beccs (Bio-energy with carbon capture and storage) och generellt om kolsänkor.

Beccs, att avskilja och lagra biogen koldioxid från förbränning av biobränslen, har i den statliga utredningen tidigare i år  i vilken Klimpos VD Karolina Norbeck var en av experterna, pekats ut som en viktig lösning om Sverige ska bli klimatpositivt. Det finns ingen storskalig anläggning på plats ännu, men Stockholm Exergi har i Värtan installerat en testanläggning för Beccs. Även flera företag som Klimpo varit i kontakt med planerar för Beccs.

Klimpos VD säger till Ny Teknik att hon är positiv till att branschorganisationen Energiföretagen är proaktiva i sitt arbete med att lobba för storskalig Beccs genom förslag på en tidslinje. Dock tror Klimpos VD Karolina Norbeck att vi kan snabba på processen ännu mer.

Ur Ny Tekniks artikel om ”Så kan storskalig Beccs bli verklighet i Sverige” av Ania Obminska:

– Till exempel tar tidslinjen upp att regeringen ska tillföra medel för auktion för bio-CCS i förslag till statsbudget för 2022. Men vad hindrar egentligen från att ta upp detta redan i år?, undrar Karolina Norbeck.

Hon ser också en poäng med att inte vara för konkret i vissa delar av tidslinjen.

– Energiföretagen lyfter ett förslag om avtal med Norge om lagring av koldioxid. Det är sårbart och en risk att bara ha avtal med ett land. Här bör man vara mer flexibel och öppen för samarbete med fler länder, säger Karolina.

Under coronapandemin har många undrat hur krisen kommer att påverka klimatarbetet. Karolina Norbeck noterar att det har skett viktiga kliv även under den här perioden.

Regeringen har i juni fattat två betydelsefulla beslut, som visar att Sverige tar rätt steg på vägen, menar hon. Det ena är att man inrättade ett klimatkollegium inom regeringskansliet, som ska bidra till att vi uppnår målet om att bli världens första fossilfria välfärdsland. Det andra var beslutet att godkänna en ändring av Londonprotokollet, vilket gör det möjligt att exportera koldioxid i syfte att lagra den under havsbotten.

Karolina Norbeck hoppas och tror att klimatfrågan kommer att ligga högt på agendan även i höst.

– Precis som det står i den statliga utredningen krävs det mod att vara ett föregångsland och det finns hinder på vägen, men de är inte oöverstigliga. Det finns stora möjligheter att åtgärda de hinder som finns och skapa förutsättningarna som behövs för att nå målen, säger hon.

Mycket fokus har legat på de stora utsläppen. Men vi behöver också titta på de små och medelstora utsläppen, som de från till exempel bostadsrättsföreningar eller mindre energibolag, tycker hon. Även där kan man bidra till en positiv utveckling.

– Vi ser i allt högre grad mikroproducenter i Sverige, inom till exempel solel och energiförsörjning. Det finns ingenting som utesluter att man i framtiden blir mikroaktörer också vad gäller avskiljning av koldioxid. Där kan DAC (Direct air capture) och andra kolsänkor bli jätteviktiga, säger hon.

Artikeln avslutas med att Fabian Levihn, Stockholm Exergi, uppmanar att en uppskalning av Beccs-tekniken förutsätter politisk vilja och investeringar i miljardklassen.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter