Ljusglimt i kampen om att nå klimatmål

Ljusglimt i kampen om att nå klimatmål

Domedagsrubrikerna är många och mörka – men allt är inte hopplöst när det gäller klimatet. Faktum är att förutsättningarna för att nå Sveriges klimatmål har ökat, enligt Naturvårdsverket. Men då behövs en skärpt klimatpolitik. Det skriver TT idag.

Stor utsläppsminskning

I Sverige minskade dock utsläppen rekordmycket under det av pandemins restriktioner hårt präglade året 2020 – med 8,9 procent jämfört med 2019. Naturvårdsverket tror att det var tillfälligt.

– Vi har aldrig sett en sådan stor minskning tidigare, säger Katarina Wärmark som är klimatanalytiker vid myndigheten.

– Men vi tror att vi precis som efter finanskrisen kommer att få en liten uppgång under 2021, som en återhämtning. Det är väldigt pandemirelaterade minskningar och det är inte den typen av åtgärder vi vill se, utan det behövs en reell omställning i samhället.

Enligt Sveriges klimatmål ska utsläppen av växthusgaser vara netto noll senast 2045. Därefter ska de vara negativa, så att det tas bort mer växthusgaser från atmosfären än vad som släpps ut. Fortfarande finns ett gap mellan den beslutade klimatpolitiken och klimatmålet, konstaterade såväl Klimatpolitiska rådet – som utvärderar regeringens klimatpolitik – som Naturvårdsverket i mars förra året.

Läs hela artikeln hos TT

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter