LT: Dumsnålt om staten inte ger ordentligt stöd

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_text]

Dumsnålt om staten inte ger ordentligt stöd

Utsläppen av koldioxid måste ned. Det är den enda möjligheten för att bromsa den globala uppvärmningen, rädda klimatet och vår planet. Omställningen till ett fossilfritt samhälle sker brett, men måste framför allt ske snabbt.

I detta ligger inte bara att släppa ut mindre. Att utveckla möjligheten att fånga in, skilja av och lagra koldioxid kommer också utgöra en viktig del för att nå målen om negativa utsläpp. Den så kallade bio-CCS-tekniken innebär att koldioxid helt enkelt plockas bort från atmosfären.

Söderenergi och Södertälje hamn har kommit en bit på väg i sin gemensamma strävan att få till en sådan anläggning här i stan – utredningar har visat att förutsättningarna vid Igelstaverket är goda. Förhoppningen är att i Södertälje kunna producera negativa koldioxidutsläpp på uppemot 800 000 ton årligen.

På måndagen kom Energimyndigheten med förslag kring finansieringen – där så kallade omvända auktioner ska användas.

För att ett system med omvända auktioner ska bli lyckosamt krävs bland annat att antalet aktörer med stora utsläpp av biogen koldioxid är tillräckligt många och att utsläppande bolag (som Söderenergi) vågar ta risken att investera i bio-CCS.

I nuläget har regeringen avsatt 400 miljoner kronor för det statliga stödsystemet i sin höstbudget. Energimyndigheten – precis som flera branschaktörer – pekar på att beloppet är alldeles för litet. Statsstödet behöver vara tre, fyra gånger högre – cirka 1,5 miljarder kronor ytterligare alltså – för att snabbare kunna bli av med koldioxid från atmosfären.

Läs hela ledaren

Centerpartistisk ledare om Bio-CCS i Södertälje
Av Tomas Karlsson i Länstidningen Södertälje 17/11-2021.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter