Partiernas nyårslöften om kolsänkor

[fusion_builder_container hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.3″ video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” border_style=”solid” flex_column_spacing=”0px” type=”legacy”][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ type=”1_1″ background_position=”left top” background_color=”” border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” spacing=”yes” background_image=”” background_repeat=”no-repeat” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” margin_top=”0px” margin_bottom=”0px” class=”” id=”” animation_type=”” animation_speed=”0.3″ animation_direction=”left” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” center_content=”no” last=”true” min_height=”” hover_type=”none” link=”” first=”true”][fusion_title title_type=”text” rotation_effect=”bounceIn” display_time=”1200″ highlight_effect=”circle” loop_animation=”off” highlight_width=”9″ highlight_top_margin=”0″ before_text=”” rotation_text=”” highlight_text=”” after_text=”” content_align_medium=”” content_align_small=”” content_align=”left” size=”2″ font_size=”47px” animated_font_size=”” line_height=”” letter_spacing=”” text_shadow=”no” text_shadow_blur=”0″ text_shadow_color=”” dimensions_medium=”” dimensions_small=”” text_color=”” animated_text_color=”” highlight_color=”” style_type=”default” sep_color=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” sticky_display=”normal,sticky” class=”” id=””]Partiernas nyårslöften om kolsänkor[/fusion_title][fusion_text]

Imorgon smäller vi in år 2021 med varma färger och vi fortsätter mot ett #klimatpositivt Sverige år 2045. För att nå dit behövs politiska handlingar redan nu. Klimpo bad samtliga riksdagspartiers klimatpolitiska talespersoner att dela med sig av sina nyårslöften:

Vad är ditt nyårslöfte vad gäller kolsänkor och ditt partis politiska arbete?

Rickard Nordin (Centerpartiet) 

”Jag lovar att fortsätta pusha regeringen framför mig för att genomföra det vi satte upp som vallöfte: Att få på plats ett system för ersättning för minusutsläpp under den här mandatperioden. Jag vill att uppdraget vi nu lagt ger resultat och att vi fattar beslut om att betala ut de första pengarna under 2022.

Lorentz Tovatt (Miljöpartiet) 

”Jag lovar att driva hårt alla frågor om kolsänkor: att de ska skyddas, utvecklas, byggas ut och att de ska få den finansiering som de förtjänar i statens budget”

Joar Forssell (Liberalerna) 

”Mitt nyårslöfte blir att se till att de satsningar på koldioxidinfångning som Liberalerna fått in i JA-partiernas budget blir verklighet. Och att fortsätta vara både framtids- och teknikoptimist!”

Patrik Engström (Socialdemokraterna) 

”Jag lovar att driva på för att bio-ccs tekniken ska blir mer känd och efterfrågad som en dela av löningen i omställningen.”

Jessica Rosencrantz (Moderaterna) 

Avskiljning och lagring av koldioxid genom bio-CCS har enorma möjligheter att bidra till minskade och negativa utsläpp. Bara vid Värtaverket i Stockholm skulle bio-CCS kunna minska Sveriges utsläpp motsvarande hela inrikesflyget.  Moderaterna vill få på plats ett stöd till CCS och bio-CCS redan 2021 och satsar en halv miljard nästa år för en storskalig utveckling av teknik för att fånga upp och lagra koldioxid. Nu när norska Stortinget tagit beslut om att bygga en lagringsplats är det viktigt att hålla jämna steg och skriva ett avtal med Norge för att vi ska kunna lagra svensk koldioxid.”

Jens Holm (Vänsterpartiet) 

”Vi kommer att arbeta för ett kompletterande långsiktigt mål att öka kolsänkan i skog och mark samtidigt som den biologiska mångfalden bevaras och stärks. Vi behöver skydda mer skog och ha ett hållbarare skogsbruk. Så kan vi i närtid öka kolsänkan.”

Mattias Bäckström Johansson (Sverigedemokraterna) 

”Det viktiga är att Sverige fortsätter den fantastiska utveckling med skogen som kolsänka. Där vi under lång tid har ökat skogsbeståndet samtidigt som avverkningen också har ökat. Något som möjliggör både inbindning och att skogsprodukter kan ersätta icke förnybara material.”

Kjell-Arne Ottosson (Kristdemokraterna) 

”Jag ska jobba stenhårt för en stärkt ägande- och brukanderätt så att våra skogsägare kan få bruka och sköta sin skog. En brukad skog är den bästa kolsänkan både genom CO2-upptag och substitution av CO2-intensiva material.”

Avslutningsvis några ord från Klimpos VD, Karolina Norbeck…

”Vi blickar framåt och lägger år 2020 till handlingarna. Mitt nyårslöfte är att fortsätta arbetet med att inspirera företag och organisationer till fler klimatpositiva initiativ, arbeta för att kolsänkor får större utrymme i budgetpropositionen nästa år samt att uppmuntra fler att vilja bli kolsänkeföretag. Vi på Klimpo önskar er alla en god fortsättning på det nya året – ett riktigt #klimatpositivt år!”

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter