Norge: Säkrar finansiering för koldioxidavskiljning på Klemetsrud

Säkrar finansiering för koldioxidavskiljning på Klemetsrud

Den norska regeringen föreslår en finansieringslösning som underlättar uppförandet av koldioxidavskiljning vid avfallsförbränningsanläggningen på Klemetsrud 2022. Projektet tar bort utsläppen från den största utsläppskällan i Oslo. Detta resulterar i en årlig koldioxidminskning på upp till 400 000 ton från 2026.

Avfallsindustrin står för närvarande för cirka 5 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Energiåtervinning av restavfall med koldioxidavskiljning är en del av lösningen för att minska dessa utsläpp. Projektet på Klemetsrud är det första i sitt slag. Detta kommer att bidra till avsevärt minskade utsläpp inom den kvotfria sektorn och till utveckling av klimatteknik som kan användas internationellt.

Den norska staten och Fortum Oslo Varme ingick en överenskommelse 2021 med tilläggstid till 2034. I samband med framläggandet av reviderad nationalbudget 2022 föreslår den norska regeringen att avtalet förlängs till 2036. Med beräknad driftstart 2026, kommer det att ge en driftsperiod på tio år.

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter