Teknik för att fånga in koldioxid testas i Växjö

Växjö Energi är i sommar värd för att testa en teknik för infångning av koldioxid via en mobil anläggning. Projektet genomförs i samarbete med utrustningsleverantören Sumitomo SHI FW (SFW).

Sandviksverket Foto: Jonas Ljungdahl
Foto: Jonas Ljungdahl

– Vi ser fram emot att få värdefulla insikter för att så småningom kunna skräddarsy en permanent lösning för Sandviksverket. Vi har en stor potential att nå minusutsläpp i Växjö, med tanke på att vi redan har en 100 procent fossilfri energiproduktion, säger Erik Tellgren, vd på Växjö Energi.

Mobil testanläggning

En mobil anläggning för koldioxidavskiljning tillhandahålls av SFW. Den kommer att installeras på Sandviksverket under maj–juni med planerad driftstart i slutet av juni.

Tekniken för att avskilja koldioxiden från rökgaserna kallas HPC, hot potassium carbonate, som är en tidigare väl beprövad industriell teknik i olika applikationer där koldioxid avskiljs. Fördelarna är bland annat låg energianvändning och hög kostnadseffektivitet.

– Vi är glada över att kunna testa HPC-lösningen med Växjö Energi, ett energibolag med stort fokus på hållbar utveckling. Verkliga driftsförutsättningar ger oss möjlighet att vidare optimera tekniken. Detta är ett utmärkt exempel på hur företag kan samarbeta för att bidra till att samhällets klimatmål uppnås, säger Frank Ligthart, VP för Circular Carbon på SFW.

>> Läs hela pressmeddelandet hos Växjö Energi

>> Läs mer om satsningen på koldioxidinfångning på veab.se/bio-ccs

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter