Nu sätter Nasdaq pris på koldioxidborttagning – första i sitt slag: ”Vi har stora ambitioner”

Nu sätter Nasdaq pris på koldioxidborttagning – första i sitt slag: ”Vi har stora ambitioner”

Koldioxidutsläppen måste minska, men det är samtidigt bara en del av lösningen för att nå målsättningarna i Parisavtalet. Nu tror börsoperatören Nasdaq att en marknadsplats för koldioxidborttagning kan bidra till omställningen.

”Det handlar om att skala upp ganska små projekt till en industriell skala”, säger Fredrik Ekström, vd för Nasdaq Stockholm, till Dagens Industri.

Hur ska Nasdaq styra kapital mot olika projekt och anläggningar som tar bort koldioxid ur atmosfären?
”Marknadsplatsen i sig gör att de här anläggningarna kan få betalt för sin koldioxidborttagning och den inkomsten kan de använda för att bygga ut verksamheten. Sedan försöker vi att använda vårt nätverk för att koppla samman investerare med projekt som driver den här typen av anläggningar och är i behov av finansiering.”

På marknadsplatsen handlar företag med certifikat, så kallade ”Corcs”, CO2 Removal Certificates, vilka motsvarar ett ton koldioxid som tagits bort ur atmosfären. Både marknadsplatsen och certifikaten är framtagna av finländska Puro Earth, ett uppstartsbolag som Nasdaq köpte en majoritetspost i under 2021.

Läs mer hos Dagens Industri

PS. Boka in 5-6 oktober i Stockholm för Klimpos konferens  THE Bio Carbon Capture and Storage Conference där du kommer att få höra mer om detta.

Dela artikeln på sociala medier

Läs fler nyheter